1982-83 : Κύπελλο Ελλάδας : Πανηλειακός - ΑΕΛ 1-1

Α' γύρος : Πανηλειακός - ΑΕΛ 1-1 

15 Δεκεμβρίου 1982 

Σκόρερς: 55' Μυλωνάς - 40' Γκαμπέτας
Διαδικασία πέναλτι 3-0
Μαλουμίδης άουτ 
Νεοφώτιστος 1-0 
Γκόλαντας αποκρ. Μαρασίδη 
Κωνσταντόπουλος 2-0 
Γκαλίτσιος αποκρ.Μαρασίδη 
Τεκερλέκης 3-0

Πανηλειακός : Μαρασίδης, Μαγδαλόπουλος, Ζαφειράκης, Κωσταράς, Κορωναίος, Ζώης, Τεκερλέκης, Κωνσταντόπουλος, Βαγγόπουλος (46’ Σαγγέλης), Μυλωνάς, Μουγγός.

ΑΕΛ (Γιάτσεκ Γκμόχ): Πλίτσης, Παραφέστας, Πατσιαβούρας, Γκαλίτσιος, Μητσιμπόνας, Βουτυρίτσας (75' Γκόλαντας), Γκαμπέτας (46' Τσιτσιλής), Δράμαλης, Κουτάς, Ανδρεούδης, Μαλουμίδης.

Διαιτητής: Σπυρόπουλος

Γήπεδο: Πύργου

Στο ξερό γήπεδο του Πύργου η φιναλίστ της προηγούμενης διοργάνωσης ΑΕΛ καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο του Πανηλειακού, ενός εκ των ουραγών του νοτίου ομίλου της Β ‘ Εθνικής (ο οποίος και υποβιβάστηκε τελικά εκείνη τη σεζόν ως τελευταίος με μεγάλη διαφορά). Ο αγώνας είναι για τον α’ γύρο και είναι νοκ-άουτ. Η ΑΕΛ προηγείται και τα πράγματα δείχνουν να παίρνουν το δρόμο τους. Στην ανέλπιστη ισοφάριση των γηπεδούχων στο 55’, η λαρισινή ομάδα δεν έχει απάντηση παρά τις σποραδικές ευκαιρίες που δημιουργεί. Στην παράταση τα πράγματα δεν αλλάζουν και ο αγώνας οδηγείται στα πέναλτι. Εκεί έρχεται η ολοκληρωτική καταστροφή. Μαλουμίδης, Γκόλαντας, Γκαλίτσιος αποτυγχάνουν να νικήσουν τον τερματοφύλακα Μαρασίδη, οι γηπεδούχοι ευστοχούν αντίστοιχες φορές και η έκπληξη ολοκληρώνεται. Η φιναλίστ και μεγάλο φαβορί της αναμέτρησης μένει εκτός κυπέλλου. 



Στιγμιότυπο του αγώνα


Κύπελλο 1982-83


Στην 41η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 1982-83 μετείχαν συνολικά 74 ομάδες (18 Α' εθνικής, 40 Β' εθνικής και 16 Γ' εθνικής κατηγορίας) και διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού. Επίσης υπήρξε κι ένας συμπληρωματικός γύρος ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο, με μόλις 5 ζευγάρια, ώστε οι ομάδες που θα συνέχιζαν να είναι 32. Για πρώτη φορά μετείχαν στη διοργάνωση ομάδες Γ' εθνικής, καθώς τη σαιζόν εκείνη δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη εθνική κατηγορία.

Στον τελικό έφτασαν η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για 4η συνεχόμενη χρονιά στο κύπελλο (τις τρεις προηγούμενες είχε προκριθεί ο ΠΑΟΚ), αλλά και 5 χρόνια μετά τη νίκη της ΑΕΚ στον τελικό του 1978. Η "Ένωση" στην πορεία της προς τον τελικό απέκλεισε μεταξύ άλλων τον Ολυμπιακό με 2 νίκες στον προημιτελικό και τον Ηρακλή δύσκολα με τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ στον ημιτελικό. Αντίθετα ο ΠΑΟΚ απέκλεισε μόνο μία ομάδα Α' εθνικής, την υποβιβασθείσα τη χρονιά εκείνη Ρόδο (ημιτελικός). Νωρίτερα ο Ολυμπιακός είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό με εντυπωσιακή εμφάνιση στην παράταση.

Ο τελικός έγινε στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο και ήταν ο πρώτος αγώνας ανάμεσα σε ελληνικές ομάδες που διεξήχθη στο στάδιο αυτό, καθώς είχαν προηγηθεί μόνο διεθνείς αγώνες του κυπέλλου Πρωταθλητριών και της εθνικής ομάδας. Εκεί η ΑΕΚ έφτασε στην κατάκτηση του κυπέλλου κερδίζοντας με σκορ 2-0, ενώ θα έπρεπε να περιμένει άλλα 13 χρόνια μέχρι να το κατακτήσει ξανά. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Θωμάς Μαύρος που σημείωσε 12 γκολ.




Share:

No comments:

Post a Comment

Βαθμολογια SL2 2023-24

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Προσφατα δημοφιλη

αρχειο αναρτησεων