2001-02 : Κύπελλο Ελλάδας : ΑΕΛ - Ολυμπιακός 0-1

Φάση ομίλων : ΑΕΛ - Ολυμπιακός 0-1 

29 Αυγούστου 2001 

Σκόρερ: 44' Αλεξανδρής

ΑΕΛ (Βαγγέλης Βουρούκος): Νούσιας, Καρατζιώλης, Νανούλης, Μάγγος Κ., Κατσάρας, Κοντοδήµος, Κοντοθανάσης, Ζιάγκας (88' Γιαννακόπουλος), Στάθης Δ. (73' Ευθυµιάδης), Κανωτίδης, Ταχτιντής.

Ολυμπιακός (Τάκης Λεμονής): Γεωργίου, Τζιωρτζιόπουλος, Μπερµούδες (78’ Ανατολάκης), Μαυρογενίδης, Κωστούλας, Γιαννακόπουλος, Ζε Ελίας, Καστίγιο, Νινιάδης (65’ Πουρσανίδης), Ρόµπερτς, Αλεξανδρής (78’ Οφορίκουε).

Διαιτητής: Αγγελάκης (Θεσσαλονίκης)
Επόπτες: Μαυρόπουλος (Θεσσαλονίκης), Παπαμίχος (Φθιώτιδας)
4ος: Κεμπαρίδης (Θεσσαλονίκης)

Γήπεδο: Αλκαζάρ
Εισιτήρια: 5.705
   
Οταν μιλάμε για τη δυναμική του που δοσφαίρου της Λάρισας αυτό εννοούμε... Οργανωμένους οπαδούς που ξυπνάνε και διεκδικούν αυτό που ηθικά τους ανήκει! Απλούς φιλάθλους γεμάτους δίψα και πάθος για επιτυχίες, που ξέρουν ποιον να χειροκροτούν, ποιον να αποδοκιμάζουν και πάνω απ' όλα ξέρουν να φτιάχνουν την ατμόσφαιρα που πρέπει σ' ένα ιστορικό γήπεδο!
- Πάνω απ' όλα όμως, παίκτες με παλικαριά και υπερηφάνεια, που πονούν για την ΑΕΛ και ξέρουν να προασπίζονται την αξιοπρέπειά τους, όταν έχουν την απαιτούμενη στήριξη τουλάχιστον από την τεχνική ηγεσία και τον κόσμο!
Το αν μπορεί ή όχι λοιπόν το λαρισινό ποδόσφαιρο να αναδειχθεί και πάλι από την τέφρα του, το απέδειξαν περίτρανα χθες τα παιδιά του Βαγγέλη Βουρούκου και οι 10.000 Λαρισαίοι στις κερκίδες, που ναι μεν κατέβηκαν στο γήπεδο λόγω Ολυμπιακού, αλλά σήκωναν αυθόρμητα τα χέρια για να επευφημήσουν τους γηπεδούχους, θυμίζοντας ότι η Λάρισα ούτε είναι ούτε θα γίνει ποτέ Αγιος Νικόλαος, Ναύπακτος, Κασσάνδρα ή Κρύα Βρύση.

Όσο για το τελικό 0 - 1, το οποίο οι "βυσσινί" πάλεψαν ως το 90' ν' ανατρέψουν, αποτελεί μάλλον συνέπεια του υπερβολικού σεβασμού κάποιων απέναντι στο όνομα του αντιπάλου και την εστία του και φυσικά της διαφοράς εμπειριών και προπονητικής υποδομής μεταξύ των παικτών.

Αλλωστε, ήταν φανερό ότι όσο είχαν δυνάμεις και με φτερά στα πόδια απ' την ατμόσφαιρα, οι "βυσσινί" όχι μόνο κατάφερναν να μπλοκάρουν τις επιλογές των χρυσοπληρωμένων αστεριών των πρωταθλητών, αλλά έβγαιναν με αξιώσεις στην αντεπίθεση απειλώντας σοβαρά τον Αγγελο Γεωργίου.
Ετσι είχαμε και στα δύο ημίχρονα την ίδια εικόνα... Για ένα ημίωρο ο Ολυμπιακός φλυαρούσε και η ΑΕΛ ήταν η ομάδα που έδινε ρυθμό κι ενδιαφέρον στο παιχνίδι, ενώ στα τελευταία 15λεπτα η επιβολή των φιλοξενουμένων γινόταν ορατή και αισθητή η πίεση στην εστία του Νούσια. Αυτή άλλωστε απέφερε και το μοναδικό γκολ της συνάντησης στην εκπνοή του α' μέρους, σε μια τυχαία στημένη φάση. 

Τηρουμένων των αναλογιών και δεδομένων των συνθηκών λοιπόν, οι παίκτες της ΑΕΛ, οι απλήρωτοι, οι ταλαιπωρημένοι, με τα τόσα κίνητρα όμως στο χθεσινό ματς, ήταν εκείνοι που κέρδισαν τις εντυπώσεις από τους ...συναδέλφους τους του Ολυμπιακού, οι οποίοι σε κάποιες στιγμές τα είχαν χαμένα με το πάθος των νεαρών στην πλειοψηφία τους "βυσσινί".
Και δεν ήταν μόνο η άριστη αμυντική λειτουργία που κατατάσσει την αμυντική γραμμή των Νούσια, Νανούλη, Κατσάρα, Κανωτίδη στην κορυφή της χθεσινής εμφάνισης, που ενθουσίασε...
Είναι η δυνατότητα των υπολοίπων, των Κοντοθανάση, Καρατζιώλη απ' τα άκρα και των Ζιάγκα, Στάθη, απ' τον άξονα να βγάζουν αντεπιθέσεις, με ώριμο τον Μάγγο και συγκινητικό στην κορυφή της επίθεσης τον Ταχτιντή. Αν μάλιστα ήταν σε ανάλογα δημιουργική μέρα και ο Κοντοδήμος, για να μπορεί η ΑΕΛ να απειλήσει και από τ' αριστερά την άμυνα του Ολυμπιακού, ίσως και το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό.
Αλλωστε, η οπισθοφυλακή των "ερυθρολεύκων" ήταν εκείνη που εκτέθηκε σ' ένα ακόμη ματς, παρά την όντως αρχοντική μορφή του Μπερμούντες στο μέσο της. Κατά τ' άλλα, η ποιότητα του Ζε Ελίας και η ατομική δυνατότητα του Ρόμπερτς ήταν τα μόνα στοιχεία που ξεχώρισαν στον χθεσινό Ολυμπιακό, που ουσιαστικά είχε κορυφαίο παίκτη του τον αλάνθαστο Γεωργίου. Η διακριτική προστασία των "ερυθρολεύκων" δεν έλειψε από τη διαιτησία του Αγγελάκη, που έδειξε ...κόκκινο σε φάσεις που αν γινόταν ανάποδα αμφιβάλουμε αν θα είχε την ίδια κρίση. Οι βοηθοί του δεν χρειάσθηκε να χειρισθούν δύσκολες καταστάσεις.

Δηλώσεις

Βαγγέλης Βουρούκος: 
"Κατά αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κόσμο, ο οποίος ήταν συναρπαστι κός και βοήθησε τα νέα παιδιά που αγωνίστηκαν απέναντι σε μια υπερομάδα όπως ο Ολυμπιακός. Συγχαρητήρια στα νέα παιδιά που έχουμε και πιστεύω πως με τη σκληρή δουλειά θα καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν. Κατορθώσαμε να περιορίσουμε τον Ολυμπιακό, πρεσάραμε και δημιουργήσαμε ευκαιρίες, στις οποίες έπρεπε να είχαμε πετύχει τουλάχιστον ένα γκολ. Ελάχιστα με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και βλέπουμε το επόμενο παιχνίδι με τον Αγιο Νικόλαο.
Εύχομαι στον Ολυμπιακό και στον Τάκη Λεμονή να έχουν μια καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τέλος, θα ήθελα να κάνω έκκληση στις πολιτικές αρχές της Λάρισας και στον κόσμο να λυθούν τα διοικητικά προβλήματα που υπάρχουν για να μπορέσουμε να δουλέψουμε και να στηρίξουμε τα παιδιά".

Κώστας Κατσάρας: 
"Θέλω να καλωσορίσω τον Ολυμπιακό και να του ευχηθώ καλή επιτυχία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτή η ΑΕΛ ήταν ο καθρέφτης των δυνατοτήτων της. Οι ποδοσφαιριστές της, τις επέδειξαν σε έναν βαθμό και θα τις επιδείξουν ακόμα περισσότερο στη συνέχεια. Αν και δεν μου αρέσει να αναφέρομαι στα προβλήματά μας, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να λυθεί άμεσα το μετοχικό. Αν λυθεί αμέσως, τότε θα πάμε καλά. Αν όμως έχουμε μόνο τις "ενέσεις", τότε θα έχουμε τα αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον κόσμο που μας συμπαραστάθηκε και πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η ΑΕΛ είναι η πρώτη ομάδα της πόλης, γιατί ακούγονται πολλά. Η Λάρισα έχει μία ομάδα και μόνο αυτή πρέπει να σηκώσει κεφάλι.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα νεαρά παιδιά, γιατί πραγματοποίησαν μία πολύ καλή εμφνάνιση κι εμείς οι μεγαλύτεροι θα είμαστε δίπλα τους να τους βοηθάμε".







Το ραντεβού των φιλάθλων ΑΕΛ για το παιχνίδι ήταν δύο ώρες πριν την έναρξή του στην Κεντρική πλατεία, όπου είχαν την ευκαιρία να δώσουν μία πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο γήπεδο...
Εκατοντάδες "βυσσινί" φίλαθλοι έδωσαν το παρόν στο ραντεβού θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που επικρατεί στα διοικητικά της ΠΑΕ και να στείλουν, για μία ακόμα φορά, το μήνυμα στον Γιώργο Μπατατούδη: "Μην το σκέφτεσαι, πάρε δρόμο τώρα", "Ξεκουμπίσου ρε"!







Κύπελλο Ελλάδος 2001-02


Στην 60η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 2001-02 μετείχαν συνολικά 44 ομάδες (14 Α' εθνικής, 14 Β' εθνικής και 16 Γ' εθνικής κατηγορίας), οι λιγότερες που μετείχαν μεταπολεμικά σε διοργάνωση κυπέλλου. Διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού. Στην προκριματική φάση υπήρξαν 11 όμιλοι των 4 ομάδων, όμως ήταν η τελευταία φορά ως τώρα (σαιζόν 2010-11) που διεξήχθη η πρώτη φάση με το σύστημα των ομίλων.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά, δεν υπήρξαν ιδιαίτερα δυνατές ή αμφίρροπες αναμετρήσεις. Στα αξιοσημείωτα υπήρξε η μεγάλη πρόκριση της ΑΕΚ επί του κατόχου του τίτλου ΠΑΟΚ με νίκη 4-0 στο γήπεδο της Τούμπας, που ακολούθησε το 2-1 του πρώτου αγώνα. Στον τελικό έφτασαν ΑΕΚ και Ολυμπιακός, σ' ένα ζευγάρι τελικού μετά από 36 χρόνια. Δεδομένου όμως ότι ο μεταξύ τους τελικός του 1966 δεν διεξήχθη λόγω αποχώρησης του Ολυμπιακού, τότε η τελευταία αναμέτρηση των δύο ομάδων σε τελικό ανάγεται στο 1956, πράγμα αξιοπερίεργο για δύο συλλόγους που πρωταγωνιστούν για δεκαετίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο τελικός έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο (έδρα του Ολυμπιακού), εκεί όπου μία εβδομάδα νωρίτερα οι δύο αντίπαλοι αγωνίστηκαν για το πρωτάθλημα και ο Ολυμπιακός με νίκη 4-3 κατέκτησε ουσιαστικά τον τίτλο. Στο κύπελλο ήταν σειρά της ΑΕΚ να πάρει τη νίκη με σκορ 2-1, ενώ ο Ολυμπιακός για τρίτη συνεχόμενη χρονιά απέτυχε στην κατάκτηση του νταμπλ.

Για 5η και τελευταία φορά τίμησε με την παρουσία του τον τελικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος απονέμοντας και το τρόπαιο στους ποδοσφαιριστές της νικήτριας ομάδας.

Οι αγώνες που έδωσε η ΑΕΛ στο θεσμό του κυπέλλου 2001-02:

Φάση ομίλων : 5/8/2001 : Άγιος Νικόλαος - ΑΕΛ 3-1
Φάση ομίλων : 19/8/2001 : Καλαμάτα - ΑΕΛ 1-2
Φάση ομίλων : 29/8/2001 : ΑΕΛ - Ολυμπιακός 0-1
Φάση ομίλων : 9/9/2001 : ΑΕΛ - Άγιος Νικόλαος 2-1
Φάση ομίλων : 3/10/2001 : Ολυμπιακός - ΑΕΛ 5-3
Φάση ομίλων : 7/11/2001 : ΑΕΛ - Καλαμάτα 2-3

Τελική βαθμολογία 6ου όμιλου:
1. Ολυμπιακός 18
2. Άγιος Νικόλαος 9
3. ΑΕΛ 6
4. Καλαμάτα 3
(*οι 2 πρώτοι του κάθε ομίλου περνάνε στην επόμενη φάση)





Share:

No comments:

Post a Comment

Βαθμολογια SL2 2023-24

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Προσφατα δημοφιλη

αρχειο αναρτησεων