2001-02 : Κύπελλο Ελλάδας : Ολυμπιακός - ΑΕΛ 5-3

Φάση ομίλων : Ολυμπιακός - ΑΕΛ 5-3 

3 Οκτωβρίου 2001 

Σκόρερς: 4', 8' Αλεξανδρής, 30', 70' (πέν.) Νινιάδης, 60' Άλβες - 48' Γιαννακόπουλος, 65' Ταχτιντής, 87' Ζιάγκας

Ολυμπιακός (Τάκης Λεμονής): Ελευθερόπουλος, Αµανατίδης, Μαυρογενίδης (68’ Ρόµπερτς), Άντζας (62’ Κωστούλας), Κόντης, Ανατολάκης (46’ Ζέτερµπεργκ), Πουρσανίδης, Καστίγιο, Νινιάδης, Αλεξανδρής, Άλβες.

ΑΕΛ (Βαγγέλης Βουρούκος): Νούσιας, Καρατζιώλης, Νανούλης, Μάγγος Κ. (34' Γιαννακόπουλος), Κατσάρας, Κοντοδήµος (63' Ευθυµιάδης), Κοντοθανάσης, Ζιάγκας, Στάθης Δ., Κανωτίδης, Ταχτιντής (75' Κυριάκος).

Διαιτητής: Χριστόφορος Ζωγράφος (Αθήνας)

Γήπεδο: Ο.A.K.A. "Σπύρος Λούης"
Εισιτήρια: 3068
Εισπράξεις: 7.834.000 δρχ.

Eμφάνιση αντάξια ομάδας που αγωνίζεται σε μεγαλύτερη κατηγορία πραγματοποίησε η ΑΕΛ στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Ολυμπιακό από τον οποίο ηττήθηκε με 5 - 3 χάρη στις εμπνεύσεις του Αθηναίου διαιτητή κ. Ζωγράφου και των εποπτών του αλλά και της αστοχίας της.
Συγκεκριμένα, ο διαιτητής της αναμέτρησης εφηύρε ένα πέναλτι στο 70' λεπτό, ενώ οι επόπτες του ανέκοψαν τουλάχιστον δύο φορές παίκτες της ΑΕΛ με ανύπαρκτα οφσάιντ από πολύ ευνοϊκή θέση.
Ομως το χέρι τους στη δημιουργία του τελικού αποτελέσματος έβαλαν και οι παίκτες της ΑΕΛ που έχασαν δύο ανεπανάληπτα τετ α τετ και συνάμα την ευκαιρία να φύγουν τουλάχιστον με το βαθμό της ισοπαλίας (ή και γιατί όχι και της νίκης από το Ολυμπιακό στάδιο και να παραμείνουν μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδος. Αντ' αυτού όμως ο αναπληρωματικοί παίκτες του Ολυμπιακού κατάφεραν να νικήσουν με 5 - 3 και να πάρουν αυτοί (και ο Αγιος Νικόλαος ταυτόχρονα) την πρόκριση από τον 6ο όμιλο για το β' γύρο του Κυπέλλου Ελλάδος.
Τίποτε στην αρχή του παιχνιδιού δεν προδίκαζε αυτο που θα ακολουθούσε στη συνέχεια. Μόλις στο πρώτο δεκάλεπτο οι "ερυθρόλευκοι είχαν προηγηθεί ήδη 2 - 0 με δύο γκολ του Αλεξανδρή στο 3' και στο 8', ενώ το 3 - 0 του Νινιάδη στο 31' προδίκαζε για σκορ μαμούθ και διασυρμό της ΑΕΛ, στο 83' ο Καστίγιο έχασε μεγάλη ευκαιρία για γκολ).
Η είσοδος του Γιαννακόπουλου όμως στο 34ο λεπτό έδωσε άλλη πνοή στην ΑΕΛ που βγήκε μπροστά κι άρχισε να ζητάει με αξιώσεις την επιτυχία. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ένα πολύ καλό σουτ μόλις άουτ στο 41'.
Ο,τι όμως δεν έγινε τότε, έγινε στο 48' με ωραίο πλασέ του ίδιου παίκτη, ενώ στο 59' η ΑΕΛ που είχε βγει για τα καλά μπροστά έχασε μοναδική ευκαιρία σε ανεπανάληπτο τετ α τετ με τον Ελευθερόπουλο. Στο 60' ο Ολυμπιακός έκανε το 4 - 1 με πλασέ του Αλβες μετά από απόκρουση του Νούσια, ενώ ο ίδιος παίκτης από εμφανή θέση οφσάιντ πλάσαρε άουτ. Στο 65' ο Ευθυμιάδης έγινε κάτοχος της μπάλας στο χώρο του κέντρου έβγαλε θαυμάσια μπαλιά στον Ταχτιντή, ο οποίος πλάσαρε τον Ελευθερόπουλο κι έκανε το 4 - 2. Στο 70' ο διαιτητής κ. Ζωγράφος ανακάλυψε πέναλτυ σε πτώση του Αλβες, τον οποίο μάρκαρε κανονικά ο Κανωτίδης και ο Νινιάδης το εκτέλεσε εύστοχα κάνοντας το 5 - 2.
Στο 78' ο Κυριάκος μόνος του προ του Ελευθερόπουλου δεν πρόλαβε την τελευταία στιγμή, ενώ στο 87' ο Ζιάγκας από θαυμάσια μπαλιά του Κοντοθανάση έκανε το 5 - 3.
Στο 90' ο υπέροχος συνδυασμός (μέσα στην αντίπαλη περιοχή!) των Κοντοθανάση και Γιαννακόπουλου δεν είχε ευτυχές τέλος, καθώς ο τελευταίος σούταρε αλλά τον πρόλαβε τελευταία στιγμή ο Πουρσανίδης. Υστερήσας από αυτή την υπέροχη ΑΕΛ του β' ημιχρόνου δεν υπάρχει. Απλά προσπάθησαν κάπως οι Καστίγιο και Νινιάδης από τον Ολυμπιακό.
Κίτρινη κάρτα είδε ο Κανωτίδης στο 58'. 

* Ο αγώνας σημαδεύτηκε άσχημα από τον θάνατο φιλάθλου ηλικίας 30 - 35 ετών, ο οποίος έπεσε στο κενό για άγνωστους λόγους από τη θύρα 16 του πάνω διαζώματος του ΟΑΚΑ.












Κύπελλο Ελλάδος 2001-02


Στην 60η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 2001-02 μετείχαν συνολικά 44 ομάδες (14 Α' εθνικής, 14 Β' εθνικής και 16 Γ' εθνικής κατηγορίας), οι λιγότερες που μετείχαν μεταπολεμικά σε διοργάνωση κυπέλλου. Διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού. Στην προκριματική φάση υπήρξαν 11 όμιλοι των 4 ομάδων, όμως ήταν η τελευταία φορά ως τώρα (σαιζόν 2010-11) που διεξήχθη η πρώτη φάση με το σύστημα των ομίλων.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά, δεν υπήρξαν ιδιαίτερα δυνατές ή αμφίρροπες αναμετρήσεις. Στα αξιοσημείωτα υπήρξε η μεγάλη πρόκριση της ΑΕΚ επί του κατόχου του τίτλου ΠΑΟΚ με νίκη 4-0 στο γήπεδο της Τούμπας, που ακολούθησε το 2-1 του πρώτου αγώνα. Στον τελικό έφτασαν ΑΕΚ και Ολυμπιακός, σ' ένα ζευγάρι τελικού μετά από 36 χρόνια. Δεδομένου όμως ότι ο μεταξύ τους τελικός του 1966 δεν διεξήχθη λόγω αποχώρησης του Ολυμπιακού, τότε η τελευταία αναμέτρηση των δύο ομάδων σε τελικό ανάγεται στο 1956, πράγμα αξιοπερίεργο για δύο συλλόγους που πρωταγωνιστούν για δεκαετίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο τελικός έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο (έδρα του Ολυμπιακού), εκεί όπου μία εβδομάδα νωρίτερα οι δύο αντίπαλοι αγωνίστηκαν για το πρωτάθλημα και ο Ολυμπιακός με νίκη 4-3 κατέκτησε ουσιαστικά τον τίτλο. Στο κύπελλο ήταν σειρά της ΑΕΚ να πάρει τη νίκη με σκορ 2-1, ενώ ο Ολυμπιακός για τρίτη συνεχόμενη χρονιά απέτυχε στην κατάκτηση του νταμπλ.

Για 5η και τελευταία φορά τίμησε με την παρουσία του τον τελικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος απονέμοντας και το τρόπαιο στους ποδοσφαιριστές της νικήτριας ομάδας.

Οι αγώνες που έδωσε η ΑΕΛ στο θεσμό του κυπέλλου 2001-02:

Φάση ομίλων : 5/8/2001 : Άγιος Νικόλαος - ΑΕΛ 3-1
Φάση ομίλων : 19/8/2001 : Καλαμάτα - ΑΕΛ 1-2
Φάση ομίλων : 29/8/2001 : ΑΕΛ - Ολυμπιακός 0-1
Φάση ομίλων : 9/9/2001 : ΑΕΛ - Άγιος Νικόλαος 2-1
Φάση ομίλων : 3/10/2001 : Ολυμπιακός - ΑΕΛ 5-3
Φάση ομίλων : 7/11/2001 : ΑΕΛ - Καλαμάτα 2-3

Τελική βαθμολογία 6ου όμιλου:
1. Ολυμπιακός 18
2. Άγιος Νικόλαος 9
3. ΑΕΛ 6
4. Καλαμάτα 3
(*οι 2 πρώτοι του κάθε ομίλου περνάνε στην επόμενη φάση)



Share:

No comments:

Post a Comment

Βαθμολογια SL2 2023-24

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Προσφατα δημοφιλη

αρχειο αναρτησεων