2002-03 : Κύπελλο Ελλάδας : ΑΕΛ - Ξάνθη 0-1

Α' γύρος : ΑΕΛ - Ξάνθη 0-1 

12 Αυγούστου 2002 

Σκόρερ: 59' Φρισενµπίχλερ

ΑΕΛ (Τάκης Σουρλατζής): Νούσιας, Παπαρίζος, Κατσάρας, Κοντοδήµος, Ζιάγκας, Μπακογιάννης, Χρόνης, Παλαιολόγος (61' Τσάγγαρης), Πλίτσης (63' Κοτζαφίλιος), Βιλανάκης Ν., Λιάπης (46' Τσακµακίδης Δ.)

SKODA Ξάνθη (Νίκος Καραγεωργίου): Μπούτσεκ, Παπαδηµητρίου, Λίπα, Κορδονούρης, Βάλλας, Τεράο, Πρίττας (66’ Μπα), Ζωγραφάκης, Σφακιανάκης (60’ Λάιτνερ), Φρισενµπίχλερ, Λαµπριάκος (78’ Μπαϊκαρά)

Διαιτητής: Ι. Μπισογιάννης (Θεσσαλονίκης)
Επόπτες: Σαραϊδάρης (Θεσσαλονίκης), Καρανέστωρ (Θεσσαλονίκης)

Γήπεδο: Φιλιππούπολης (λόγω έργων στο Αλκαζάρ)
Εισιτήρια: 860
Εισπράξεις: 4.276 ευρώ

Τι και αν η ΑΕΛ αγωνίζεται δύο κατηγορίες πιο κάτω από την χθεσινή της αντίπαλο, την Ξάνθη, τι και αν έχει μόλις ένα μήνα προετοιμασίας στα πόδια της έναντι δύο των Ακριτών, τι και όλη η ομάδα της Λάρισας αξίζει στο ποδοσφαιρικό χρηματηστήριο όσο ένας ή δύο παίκτες των αντιπάλων της.
Όλα αυτά ήταν και είναι για τους θεωρητικούς του ποδοσφαίρου που αν βρισκόταν χθες στο γήπεδο της Φιλιππούπολης, σίγουρα θα αναρωτιώνταν που βρήκαν αυτά τα παιδιά με τις βυσσινί φανέλες το κουράγιο και τη δύναμη να κοντράρουν στα ίσια την εκπρόσωπο της χώρας μας στην Ευρώπη και ασφαλώς θα πετούσαν στα ...σκουπίδια τις όποιες θεωρητικές απόψεις τους, αφού χθες ανατράπηκαν τα πάντα.
Μία ΑΕΛ «ζυμωμένη» με πάθος και δύναμη, μια ΑΕΛ υπερήφανη που δεν πτοήθηκε από το όνομα του αντιπάλου της και γέμισε αισιοδοξία τους φίλους της που στο τέλος του αγώνα χειροκρότησαν θερμά τους παίκτες.
Τα πάντα ήταν σε βάρος του λαρισινού συγκροτήματος πριν από την έναρξη του αγώνα, όμως αυτοί δεν πτοήθηκαν και κυνήγησαν την έκπληξη, γνωρίζοντας ότι ναι μεν δεν έχουν και πολλές πιθανότητες πρόκρισης, όμως έπρεπε να αποδείξουν ότι βρίσκονται σε μία διαφορετική εποχή, μια εποχή που σηματοδοτεί και την αναγέννησή του.
Το τελικό 1 - 0 υπέρ των παικτών του Νίκου Καραγεωγίου μπορεί να τους δίνει το σοβαρό προβάδισμα για την πρόκριση, όμως δίνει και το δικαίωμα στην λαρισινή ομάδα να ελπίζει.

Ο Τάκης Σουρλατζής δεν επεφύλασσε κάποια έκπληξη στην βασική 11άδα και παρέταξε στον αγωνιστικό χώρο αυτούς που δοκίμαζε στα τελευταία φιλικά παιχνίδια.
Ο Νούσιας βρέθηκε κάτω από τα γκολπόστ, στο κέντρο της άμυνας οι Κατσάρας, Παπαρίζος και Νίκος Βιλανάκης, με τους τελευταίους να «κυνηγάνε» τους Λαμπριάκο και Φριζεμπίλχερ, στην δεξιά πτέρυγα τον Παλαιολόγο και στην αριστερή τον Κοντοδήμο, στον χώρο της μεσαίας γραμμής τους Χρόνη, Μπακογιάννη, Ζιάγκα, λίγο πιο μπροστά από αυτούς τον Πλίτση και προωθημένο τον Λιάπη.
Η ομάδα της Λάρισας παρατάχθηκε λοιπόν με μια διπλή ζώνη άμυνας για να μπορέσει να αναχαιτίσει την επιθετικότητα της ακριτικής ομάδας και θέλοντας να κλείσει κάθε διάδρομο προς την εστία του Νούσια και να χτυπήσει αν της δινόταν η ευκαιρία σε κάποια από τις αντεπιθέσεις.
Και αν στο πρώτο σκέλος η ομάδα της Λάρισας πέτυχε απόλυτα τον σκοπό της, ανακόπτοντας κάθε επιθετική προσπάθεια των αντιπάλων της δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένη στο δεύτερο σκέλος της, αφού οι παίκτες της Λάρισας ελάχιστες φορές απείλησαν τον Μπούτσεκ και ήταν το μοναδικό σημείο το οποίο και προβλημάτισε τους φιλάθλους.
Πάντως ήταν η ΑΕΛ αυτή που πρώτη πλησίασε στην ξανθιώτικη εστια όταν στο 4' ο Λιάπης δοκίμασε το πόδι του, όμως το σουτ ήταν χλιαρό και δεν ανησύχησε τον τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων.
Οι παίκτες της Ξάνθης με το πέρασμα του χρόνου άρχισαν να επιβάλλουν τον δικό τους ρυθμό στον αγωνιστικό χώρο και να προσπαθούν να βρουν διαδρόμους, κάτι που στάθηκε αδύνατον και ...αναλώθηκαν σε μακρινά σουτ που αποδείχθηκαν και εύκολη «λεία» για τον σταθερότατο για μία ακόμη φορά Νούσια.
Η πρώτη καλή στιγμή των φιλοξενούμενων σημειώθηκε στο 10' όταν ο Κορδονούρης από μακριά έκανε το σουτ που μπλόκαρε ο πορτιέρο της ΑΕΛ, ενώ εννέα λεπτά αργότερα και πάλι ο Τσαριτσανιώτης τερματοφύλακας, ξεδίπλωσε τα πλούσια προσόντα του και εντυπωσιακά απομάκρυνε το σουτ του Ζωγραφάκη.
Μία ακόμη καλή στιγμή σημειώθηκε και πάλι για τους φιλοξενούμενους στο 28' όταν ο Λαμπριάκος απέφυγε και τον Νούσια όμως με την ταχύτητα που είχε έφυγε πλάγια και το σουτ που επιχείρησε κατάληξε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων της εστίας του Νούσια.
Η φάση πάντως που ξεσήκωσε και δίκαια τις αντιδράσεις των Λαρισαίων φιλάθλων σημειώθηκε στο 31' όταν η ΑΕΛ για πρώτη φορά βρέθηκε με αξιώσεις στην εστία του Μπούτσεκ, όμως ο διαιτητής της συνάντη σης φρόντισε να κόψει την φάση «εφευρίσκοντας» επιθετικό φάουλ και ξεσήκωσε την μήνι των φιλάθλων και χρειάστηκε η παρέμβαση του Γιάννη Αλεξούλη για να ηρεμήσουν.
Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με μία ακόμη καλή φάση για την Ξάνθη, όταν ο Πρίττας από δεξιά σούταρε δυνατά στέλνοντας την μπάλα άουτ.
Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε στην επανάληψη του αγώνα και ήταν η Ξάνθη αυτή που και πάλι μπήκε με επιθετικότητα στον αγωνιστικό χώρο, έπαιξε αρκετά από τα πλάγια και προσπάθησε να «χτυπήσει» από τον αέρα, στηρίζοντας πολλά στους πανήψυλους φορ της.
Η πρώτη καλή στιγμή σημειώθηκε στο 48' όταν από σέντρα του Παπαδημητρίου ο Λαμπριάκος έκανε την κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής όμως η μπάλα κατέληξε άουτ, κατάληξη που είχε και η κεφαλιά του Τεράο στο 56'.
Τελικά το γκολ που έκρινε και την συνάντηση επιτεύχθηκε στο 58' και ξεκίνησε από μία φάση που σηκώνει αρκετή συζήτηση. Συγκεκριμένα στον χώρο της μεσαίας γραμμής έγινε φάουλ στον Πλίτση που δεν σφυρίχτηκε η μπάλα κατέληξε στον Πρίττα που έβγαλε μπροστινή μπαλιά στον Φριζεμπίλχερ, που έκανε κατά μέτωπο επίθεση και πλασάροντας τον Νούσια είδε την μπάλα να χτυπά στο πόδι του Παπαρίζου και να καταλήγει στο βάθος της λαρισινής εστίας κάνοντας και το 1 - 0.
Η ΑΕΛ προσπάθησε να απαντήσει, παίζοντας λιγάκι πιο επιθετικά, χωρίς όμως ουσιστικό αποτέλεσμα και αυτό που της έμεινε είναι οι φωνές διαμαρτυρίας για την φάση του 86', όταν ο Ζιάγκας μπαίνοντας κατά μέτωπο βρέθηκε στο έδαφος από μαρκάρισμα του Βάλλα, χωρίς όμως να καταλογιστεί κάτι το ...επιλήψημο από τον διατητή της συννάντησης.
Καλύτεροι της ΑΕΛ ήταν οι Νίκος Βιλανάκης, Χρόνης, Μπακογιάννης (στο πρώτο ημίχρονο), όπως και οι Παλαιολόγος και Κοντοδήμος που δεν βοήθησαν όμως επιθετικά παρά μόνο αμυντικά.
Από την Ξάνθη ξεχώρισαν οι Τεράο, Παπαδημητρίου, Ζωγραφάκης και Κορδονούρης. Ο Θεσσαλονικέας διαιτητής κ. Μπισογιάννης δεν απέδοσε δικαιοσύνη, αφήνοντας αίσθημα αδικίας στους Λαρισαίους. Καλοί ήταν οι βοηθοί του κ.κ. Σαραϊδάρης και Καρανέστωρ του συνδέσμου Θεσσαλονίκης.



Οι 11 της ΑΕΛ όπως παρατάχθηκαν στο γήπεδο της Φιλιππούπολης.

ΟΡΘΙΟΙ: Ζιάγκας, Μπακογιάννης, Παλαιολόγος, Λιάπης, Νούσιας, Κατσάρας.
ΚΑΘΙΣΤΟΙ: Πλίτσης, Βιλανάκης, Παπαρίζος, Κοντοδήμος, Χρόνης.







Κύπελλο Ελλάδος 2002-03


Στην 61η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 2002-03 μετείχαν συνολικά 52 ομάδες (16 Α' εθνικής, 16 Β' εθνικής και 20 Γ' εθνικής κατηγορίας). Διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού. Από τη σαιζόν αυτή καταργείται εκ νέου η προκριματική φάση των ομίλων κι έτσι υπήρξαν μόνο διπλοί νοκ άουτ αγώνες.

Στον τελικό έφτασαν μετά από 33 χρόνια ο ΠΑΟΚ και ο Άρης, σε μία επανάληψη του τελικού του 1970 κι ενώ ο Άρης ως τη στιγμή εκείνη δεν είχε άλλη συμμετοχή σε τελικό κυπέλλου. Τη φορά αυτή ο τελικός έγινε στο γήπεδο της Τούμπας (έδρα του ΠΑΟΚ) και όχι στο Καυτανζόγλειο, το οποίο ανακατασκευαζόταν την περίοδο εκείνη εν όψει των επερχόμενων Ολυμπιακών αγώνων. Για πρώτη φορά πάντως από το 1970 διεξήχθη τελικός στη Θεσσαλονίκη (εξαιρουμένου του πρώτου αγώνα του διπλού τελικού του 1992).

Στην πορεία του προς τον τελικό ο Άρης απέκλεισε διαδοχικά: Χανιά, Πατραϊκό, ΠΑΣ Γιάννινα, Εθνικό Αστέρα και Αιγάλεω, ενώ ο ΠΑΟΚ είχε περισσότερο δύσκολο έργο αποκλείοντας (και μάλιστα αήττητος) με τη σειρά του: Λεωνίδιο, Ολυμπιακό Βόλου, ΟΦΗ, Ολυμπιακό και ΑΕΚ.

Τελικά ο ΠΑΟΚ πήρε την άτυπη ρεβάνς, κερδίζοντας τον αντίπαλό του με το ίδιο σκορ της προ 33ετίας ήττας του, 1-0. Ο προπονητής του Άγγελος Αναστασιάδης έγινε ο μοναδικός που κατάφερε να κερδίσει κύπελλο με την ομάδα του τόσο ως ποδοσφαιριστής (1974), όσο και ως προπονητής.

Οι αγώνες της ΑΕΛ στο θεσμό του κυπέλλπου 2003:

Α' γύρος : 12/8/2002 : ΑΕΛ - Ξάνθη 0-1
Α' γύρος : 4/9/2002 : Ξάνθη - ΑΕΛ 3-0
Share:

No comments:

Post a Comment

Βαθμολογια SL2 2023-24

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Προσφατα δημοφιλη

αρχειο αναρτησεων