2004-05 : Κύπελλο Ελλάδας : Ξάνθη - ΑΕΛ 4-1

Προημιτελική φάση : Ξάνθη - ΑΕΛ 4-1 

23 Μαρτίου 2005 

Σκόρερς: 59' Λαμπριάκος, 66' Γαρπόζης, 75', 90+ 4' Λουτσιάνο - 83' Μακρής

Ξάνθη: Πιζανόφσκι, Ζίκοφ, Ζαπρόπουλος, Μαχράτζε, Γαρπόζης, Πρίττας, Aντζας (90 Καζάντζης), Λαμπριάκος, Μπαϊκαρά (72 Βόζαμπαλ), Κάραμπας (46 Τοροσίδης), Λουτσιάνο.

ΑΕΛ
(Γιώργος Δώνης): Χριστόπουλος, Φέρστερ, Γκίκας, Παπακώστας, Νεντέλκοβιτς (66' Μπαχράμης), Ζιάγκας (72' Αμπούνα), Τσιάτσιος (67' Σέρμπαν), Στουρνάρας, Μακρής Α., Κατσιαρός, Διγκόζης.

Διαιτητής: Ηρακλής Τσίκινης (Μεσσηνίας)

Γήπεδο: Ξάνθη αρένα

Το ρόλο του φαβορί επιβεβαίωσε η Skoda Ξάνθη στον επαναληπτικό των προημιτελικών του Κυπέλλου κόντρα στη Λάρισα. Οι παίκτες του Γιάννη Ματζουράκη επιβλήθηκαν της θεσσαλικής ομάδας με 4-1, σκορ ικανό να τους εξασφαλίσει τη συμμετοχή στα ημιτελικά του θεσμού. Με πρωταγωνιστές τους Λαμπριάκο (γκολ, ασίστ) και Λουτσιάνο (δύο τέρματα) η ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη έσπασε τον αμυντικό κλοιό που είχαν δημιουργήσει οι βυσσινί στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης κρατώντας ανέπαφη την εστία τους. Υπέκυψαν στην επανάληψη οι παίκτες του Δώνη, μολονότι επεδίωξαν στο τέλος να ανατρέψουν την κατάσταση.

Φυσικό και αναμενόμενο ήταν η Ξάνθη να πιέσει από το ξεκίνημα για το γκολ που θα ισοφάριζε το σκορ του πρώτου αγώνα. Χρειαζόταν τουλάχιστον ένα τέρμα για να για να καλύψει το αντίπαλο προβάδισμα για την πρόκριση στους ημιτελικούς της διοργάνωσης. Τόσο όμως το άγχος στις κινήσεις των παικτών της που οδηγούσε σε λανθασμένες επιλογές στις μεταβιβάσεις, όσο και η πολύ καλή αμυντική λειτουργία των βυσσινί που πίεζαν ψηλά δεν της επέτρεπαν να βρεθεί με αξιώσεις απέναντι στον Χριστόπουλο.

Ο Γιώργος Δώνης είχε άλλωστε επιλέξει να παρατάξει τη Λάρισα με πολυπρόσωπο κέντρο (ένας μόλις επιθετικός - Μακρής) δίνοντας περισσότερο έμφαση στα μετόπισθεν. Το αποτέλεσμα μάλιστα τον δικαίωσε, καθώς οι γηπεδούχοι δυσκολεύονταν απεριόριστα στη δημιουργία κινδύνων. Χωρίς κίνηση στο χώρο του κέντρου και κακή κυκλοφορία της μπάλας αποτελούσαν εύκολο στόχο για τους αμυντικούς της ΑΕΛ. Απόρροια όλων αυτών ήταν η μόνη αξιόλογη ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου να προέλθει από μια ατομική ενέργεια του Ντενίζ Μπαϊκαρά στο 20ο λεπτό, όταν το αδύναμο σουτ εντός περιοχής βρήκε σε ετοιμότητα τον πορτιέρο των "βυσσινί", ενώ ο Πρίττας δεν επωφελήθηκε της επαναφοράς στέλνοντας τη μπάλα άουτ.

Κατά τ’ άλλα, σέντρες από τα πλάγια που κατέληγαν ακούραστα στα χέρια του Χριστόπουλου, μακρινά σουτ που δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα και μπαλιές προς τον Λαμπριάκο, λεία εύκολη για τον Φέρστερ και την παρέα του στα μετόπισθεν των Θεσσαλών. Επιθετικά απούσα ήταν βέβαια και η Λάρισα, αφού ο μοναχικός Μακρής αδυνατούσε να απειλήσει όντας ανάμεσα σε Ζαπρόπουλο και Σίκοφ. Από το πουθενά πάντως, οι βυσσινί βρέθηκαν προ της επίτευξης ενός τέρματος, όταν στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου ο Διγκόζης μόνος απέναντι στον Πιζανόφσκι, μετά από παράλληλη πάσα του Μακρή, αστόχησε απελπιστικά.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπιζε η Ξάνθη στην ανάπτυξη ανάγκασαν το Γιάννη Ματζουράκηνα αλλάξει τα πλάνα του τόσο σε πρόσωπα Τοροσίδης(Τοροσίδης αντί Κάραμπας) όσο και σχήματα, αφού με την έναρξη της επανάληψης ο Λεβάν Μαχράτζε κάλυπτε πλέον το δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής. Η κίνηση του ομογενή τεχνικού αποδείχθηκε καταλυτική για την εξέλιξη του αγώνα, αφού η ταχύτητα και η εκρηκτικότητα του Γεωργιανού έδωσε την απαραίτητη ώθηση στους γηπεδούχους. Παράλληλα ο Λουτσιάνο τραβήχτηκε αρκετά πιο πίσω αναλαμβάνοντας την οργάνωση των επιθέσεων, ενώ συχνότατες ήταν επίσης οι επελάσεις του Γαρπόζη από τα αριστερά.

Ο Κύπριος μάλιστα προειδοποίησε για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει, καθώς με σουτ στο 57ο λεπτό ανάγκασε το Χριστόπουλο στην απόκρουση του αγώνα. Δυο λεπτά αργότερα πάντως το σουτ του Σταύρου Λαμπριάκου κατέληξε στα δίχτυα της Λάρισας χωρίς ο Χριστόπουλος να προβάλει αντίσταση. Έχοντας πλέον το ψυχολογικό πλεονέκτημα, οι Ξανθιώτες ήταν συνεχώς στην επίθεση προκαλώντας πανικό στα μετόπισθεντων Θεσσαλών. Η ψυχραιμία στις αντιδράσεις των αμυντικών του Δώνη, που στα πρώτα 45 λεπτά ήταν το μεγάλο όπλο τους, είχε εξαφανιστεί ως δια μαγείας, με αποτέλεσμα ο Λουτσιάνο και η παρέα του να ελέγχουν πλήρως την κατάσταση. Έτσι στο 66’ η Ξάνθη δεν δυσκολεύτηκε να φτάσει στην επίτευξη και δεύτερου τέρματος, όταν ο Γαρπόζης με αριστερό ξερό σουτ νίκησε εκ νέου το Χριστόπουλο.

Πριν καλά-καλά οι φιλοξενούμενοι ανακαλύψουν τον τρόπο για να αντιδράσουν είχαν δεχθεί δύο γκολ που έκαναν την αποστολή τους εξαιρετικά δύσκολη. Μολονότι, ο Δώνης έριξε στη μάχη φρέσκο επιθετικό αίμα (Σέρμπαν, Αμπούνα) σκοπεύοντας στη μείωση του σκορ, ο Λουτσιάνο είχε διαφορετική άποψη, αφού στο 76’ εκμεταλλευόμενος τα κενά στον άξονα αλλά και την ταχύτητά του βρέθηκε απέναντι στον Χριστόπουλο και πλασάροντας τον άψογα στη γωνιά έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της Ξάνθης.

* 300 περιπου Λαρισαίοι εκδρομείς βρέθηκαν στην Ξάνθη και συμπαραστάθηκαν στην ομάδα μας.

Δηλώσεις 

Γιώργος Δώνης: 
«Οι παίκτες μου είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Δείξανε τη δύναμή τους. Η εικόνα μας στο πρώτο ημίχρονο ήταν πολύ καλή, αφού δεν αφήσαμε την Ξάνθη να δημιουργήσει ευκαιρίες. Στο δεύτερο ημίχρονο η Ξάνθη ήταν σαφώς καλύτερη και αξίζουν συγχαρητήρια. Εμείς χάσαμε την ψυχραιμία μας».









Κύπελλο Ελλάδος 2004-05


Στην 63η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 2004-05 μετείχαν συνολικά 66 ομάδες (16 Α' εθνικής, 16 Β' εθνικής και 34 Γ' εθνικής κατηγορίας). Διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού. Για την κλήρωση του πρώτου γύρου ορίστηκαν ως επικεφαλής οι ομάδες της Α' και Β' εθνικής, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ομάδες της Γ' εθνικής, πράγμα που σήμαινε ότι ήταν αδύνατο να τεθούν αντιμέτωπες ομάδες προερχόμενες από την ίδια αγωνιστική κατηγορία.

Στον τελικό έφτασε ο πρωταθλητής τη χρονιά εκείνη Ολυμπιακός, αποκλείοντας στην παράταση μετά από δύο συγκλονιστικούς ημιτελικούς την ΑΕΚ (η οποία νωρίτερα είχε με τη σειρά της αποκλείσει τον Παναθηναϊκό) και ο Άρης ο οποίος πέτυχε την πρόκριση από τους ημιτελικούς σε βάρος της Ξάνθης με εκτός έδρας νίκη - ανατροπή (2-0) που ακολούθησε την εντός έδρας ήττα (1-2).

Ο τελικός για πρώτη φορά διεξήχθη εκτός Αθήνας ή Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Άρης είχε ήδη υποβιβαστεί στη Β' εθνική κατά την παρουσία του στον τελικό, με αποτέλεσμα ο αγωνιστικά αλλά και ψυχολογικά ανώτερος Ολυμπιακός να φτάσει στην κατάκτηση του κυπέλλου και κατ' επέκταση του νταμπλ, ενώ ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έφτασε ως προπονητής τις 4 κατακτήσεις κυπέλλου. Ο Άρης ως φιναλίστ του κυπέλλου αγωνίστηκε την επόμενη χρονιά στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, για πρώτη και μοναδική ως τώρα φορά που ομάδα Β' εθνικής αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκό κύπελλο.

Οι αγώνες της ΑΕΛ στο θεσμό του κυπέλλου 2005:

Α' γύρος : 12/9/2004 : Αχαρναϊκός - ΑΕΛ 1-3
Α' γύρος : 22/9/2004 : ΑΕΛ - Αχαρναϊκός 2-1
Β' γύρος : 15/12/2004 : ΑΕΛ - Απόλλων Αθηνών 2-0
Β' γύρος : 4/1/2005 : Απόλλων Αθηνών - ΑΕΛ 2-1
Γ' γύρος : 19/1/2005 : ΑΕΛ - Χαλκηδόνα 3-1
Γ' γύρος : 2/2/2005 : Χαλκηδόνα - ΑΕΛ 1-0
Προημιτελική φάση : 10/3/2005 : ΑΕΛ - Ξάνθη 1-0
Προημιτελική φάση : 23/3/2005 : Ξάνθη - ΑΕΛ 4-1

Share:

No comments:

Post a Comment

Βαθμολογια SL2 2024-25

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Προσφατα δημοφιλη

αρχειο αναρτησεων