2005-06 : Κύπελλο Ελλάδας : Ολυμπιακός - ΑΕΛ 3-1

Ημιτελική φάση : Ολυμπιακός - ΑΕΛ 3-1 

22 Μαρτίου 2006 

Σκόρερς: 31', 81' Κωνσταντίνου, 43' Στολτίδης - 71' Αλωνεύτης

Αποβολές: 25' Σούρερ (Κόκκινη) - 67' Έλντερ (2η κίτρινη)

Ολυμπιακός (Τροντ Σόλιντ): Νικοπολίδης, Μαυρογενίδης, Ανατολάκης, Σούρερ, Μπουλούτ, Στολτίδης, Τουρέ, Οκκάς (85 Καφές), Τζόρτζεβιτς, Ριβάλντο, Κωνσταντίνου

ΑΕΛ (Γιώργος Δώνης): Κοτσόλης, Γκαλίτσιος (51' Αλωνεύτης), Νταμπίζας, Έλντερ, Κατσιαρός, Γκίκας, Βέλα Τζούνιορ (46' Σέρμπαν), Διγκόζης, Μπαχράμης, Καλαντζής (69' Κυπαρίσσης), Γκούγκα

Διαιτητής: Χριστόφορος Ζωγράφος (Αθηνών)
Επόπτες: Ακριβός, Ιωσηφόγλου
   
Γήπεδο: Καραϊσκάκη
Εισιτήρια: 23.006
Εισπράξεις: 312.720 ευρώ

Ο Ολυμπιακός επικράτησε με 3-1 της Λάρισας στο γήπεδο Καραϊσκάκη και έχει τον πρώτο λόγο για πρόκριση στον τελικό κυπέλλου. Τα νεύρα, η ένταση, το χαμένο πέναλτι του Ριβάλντο και οι δύο αποβολές –μία για κάθε ομάδα- συνέθεσαν την εικόνα της αναμέτρησης. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Μιχάλης Κωνσταντίνου που πέτυχε δύο γκολ.
Υποτονικά ξεκίνησε το πρώτο ημίχρονο με τις δύο ομάδες να παλεύουν στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Η Λάρισα έδειχνε πιο δραστήρια, εκμεταλλευόμενη τα κενά των γηπεδούχων, χωρίς ωστόσο να απειλήσει ιδιαίτερα την εστία του Νικοπολίδη. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός έφτασε πολύ κοντά στο γκολ μόλις στο 8ο λεπτό με τον Κωνσταντίνου να σουτάρει από καλή θέση και την μπάλα να περνάει ελάχιστα άουτ από το δεξί δοκάρι του Κοτσόλη.

Κάπου εκεί η αναμέτρηση απέκτησε ενδιαφέρον. Σε διάστημα λίγων λεπτών (23ο-31ο λεπτό) είχαμε μία αποβολή, ένα χαμένο πέναλτι και ένα γκολ. Θέλετε κι άλλα;

Ας πάρουμε τα πράγματα ένα-ένα. Στο 23ο λεπτό ο Γκούγκα βγήκε μόνος απέναντι από τον Νικοπολίδη, ο Σούρερ τον ανέτρεψε λίγο πριν μπει στη περιοχή, με αποτέλεσμα να αντικρίσει –αδιαμαρτύρητα- την κόκκινη κάρτα όντας τελευταίος παίκτης. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Μπαχράμης εκτέλεσε το φάουλ και ανάγκασε τον πορτιέρο των Πειραιωτών σε εξαιρετική επέμβαση.

Η αποβολή του Σούρερ φαίνεται πως πείσμωσε τους γηπεδούχους, οι οποίοι ανέβασαν την απόδοσή τους, δείχνοντας περισσότερο πάθος για το τέρμα, παρά το γεγονός πως έπαιζαν με παίκτη λιγότερο.
Η… αντεπίθεση των Πειραιωτών ήταν γεγονός. Στο 26ο λεπτό ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς κέρδισε πέναλτι μετά από ανατροπή του από τον Χέλντερ, με τον Ριβάλντο να αναλαμβάνει την εκτέλεσή του. Κάτι που προκάλεσε έκπληξη καθώς ο Τζόρτζεβιτς είναι αυτός που συνηθίζει να εκτελεί την εσχάτη των ποινών. Τέλος πάντων…

Μικρής έκτασης επεισόδια έγιναν πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού αντάλλαξαν καπνογόνα και καθίσματα με αυτούς της Λάρισας, ωστόσο η επέμβαση της Αστυνομίας έδωσε τέλος στα επεισόδια προτού γενικευτούν και πάρουν σοβαρές διαστάσεις.
Ο Βραζιλιάνος δεν ευτύχησε να ανοίξει το σκορ, με τον Κοτσόλη να πραγματοποιεί σωτήρια επέμβαση, ωστόσο λίγο αργότερα ο Ριβάλντο πήρε το αίμα του πίσω δημιουργώντας το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού. Ο Ρίμπο κέρδισε φάουλ λίγο έξω από την περιοχή (κάτι σαν… πέναλτι), έστειλε την μπάλα στο δοκάρι της ΑΕΛ και στο «ριμπάουντ» ο Κωνσταντίνου εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια της άμυνας των Θεσσαλών και με κεφαλιά έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του. Όλα αυτά στο 31ο λεπτό.

Στο 42ο λεπτό η ανωτερότητα του Ολυμπιακού -ουδέποτε φάνηκε ότι παίζει με 10 παίκτες!- απέδωσε καρπούς με το δεύτερο τέρμα. Σκόρερ ο Ιεροκλής Στολτίδης, ο οποίος είδε τον Κοτσόλη να… δυσκολεύεται να αποφασίσει αν θα βγει ή όχι σε εκτέλεση κόρνερ του Ριβάλντο και με κοντινή κεφαλιά διαμόρφωσε το 2-0 που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα του πρώτου μέρους. Ενός πρώτου ημιχρόνου που τα είχε όλα. Γεμάτο από φάσεις, νεύρα, κάρτες και γκολ.

Και το δεύτερο μέρος είχε πολλά πράγματα για να ασχοληθούμε, αφού και η Λάρισα έμεινε με 10 παίκτες, ενώ αμφότερες οι ομάδες σημείωσαν από ένα γκολ δίνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο ματς.

Στο 65ο λεπτό ήταν η σειρά του Xέλντερ να αντικρίσει την κόκκινη κάρτα από τον ρέφερι για μαρκάρισμα από πίσω στον Τζόρτζεβιτς, ωστόσο η Λάρισα δεν πτοήθηκε που έχασε το πλεονέκτημα, καταφέρνοντας να πετύχει γκολ και να μειώσει.

Λίγα λεπτά μετά την αποβολή του αμυντικού της ΑΕΛ και συγκεκριμένα στο 72’, ο Αλωνεύτης έβαλε το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ, διαμορφώνοντας το 2-1. Ο Κύπριος έφυγε σαν «σφαίρα» στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού μετά την κάθετη πάσα του Μπαχράμη και πλάσαρε εύστοχα τον Αντώνη Νικοπολίδη, παγώνοντας το γήπεδο Καραϊσκάκη.

Ηταν ολοφάνερο πλέον πως η αναμέτρηση είχε «ανοίξει» με τις δύο ομάδες να διεκδικούν με αξιώσεις το γκολ. Με βάση την εικόνα του ματς ήταν σχεδόν σίγουρο πως το 2-1 δεν θα είναι το τελικό αποτέλεσμα και λίγο πριν το σφύριγμα της λήξης ήρθε η επιβεβαίωση.

Στο 80ο λεπτό ο Μιχάλης Κωνσταντίνου έβαλε το «κερασάκι στην τούρτα» με ένα παλικαρίσιο γκολ. Το 3-1 προήλθε από λάθος γύρισμα του Σέρμπαν, με τον Κύπριο να βρίσκεται στο σωστό σημείο την σωστή στιγμή και με πλασέ να ρίχνει τους τίτλους τέλους στον αγώνα, βάζοντας την ομάδα του σε θέση ισχύος εν όψει της ρεβάνς στο Αλκαζάρ.









Κύπελλο Ελλάδος 2005-06


Στην 64η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 2005-06 μετείχαν συνολικά 65 ομάδες (16 Α' εθνικής, 16 Β' εθνικής και 33 Γ' εθνικής κατηγορίας). Διεξήχθη σε 7 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού. Το σύστημα διεξαγωγής αλλάζει και πάλι, ξεκινώντας με ομάδες Γ' εθνικής και σταδιακά να εισέρχονται οι ομάδες της Β' και της Α' εθνικής, μάλιστα στους μονούς νοκ άουτ αγώνες των πρώτων φάσεων οι ομάδες μικρότερης κατηγορίας ορίζονται πάντα γηπεδούχες. Το σύστημα αυτό ισχύει ως σήμερα, σαιζόν 2008-09. (Αναλυτική αναφορά για το σύστημα διεξαγωγής, μπορείτε να δείτε εδώ).

Από τα πρώτα "θύματα" του νέου τρόπου διεξαγωγής υπήρξαν οι Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Ηρακλής, οι οποίοι αποκλείστηκαν από ομάδες μικρότερων κατηγοριών, πιο συγκεκριμένα από Εργοτέλη, Αγροτικό Αστέρα και Παναχαϊκή αντίστοιχα, οι 2 της Θεσσαλονίκης στη διαδικασία των πέναλτι, ενώ για τον Παναθηναϊκό ήταν η πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία του που αποκλείστηκε από ομάδα μικρότερης κατηγορίας.

Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ έφτασαν ως τον τελικό (αντιμέτωποι ξανά σε τελικό μετά από 4 χρόνια), με αρκετές δυσκολίες με τη σειρά τους (η ΑΕΚ απέκλεισε μετά από 2 αγώνες τον Εθνικό στα πέναλτι), όμως τώρα ήταν σειρά των Πειραιωτών να πάρουν ρεβάνς για την ήττα του 2002 και παράλληλα να φτάσουν στην κατάκτηση ενός δεύτερου συνεχόμενου νταμπλ, κάτι που είχε να συμβεί από τα τέλη της δεκαετίας του '50. Ο τελικός και πάλι διεξήχθη σε πόλη της ελληνικής περιφέρειας, συγκεκριμένα στο Παγκρήτιο Στάδιο του Ηρακλείου.

Οι αγώνες της ΑΕΛ στο θεσμό:

Γ' γύρος : 8/11/2005 : Πανσερραϊκός - ΑΕΛ 0-1
Δ' γύρος : 21/12/2005 : ΑΕΛ - Απόλλων Καλαμαριάς 0-0
Δ' γύρος : 12/1/2006 : Απόλλων Καλαμαριάς - ΑΕΛ 1-2
Προημιτελική φάση : 31/1/2006 : ΑΕΛ - Ακράτητος 1-0
Προημιτελική φάση : 8/2/2006 : Ακράτητος - ΑΕΛ 0-1
Ημιτελική φάση : 22/3/2006 : Ολυμπιακός - ΑΕΛ 3-1
Ημιτελική φάση : 12/4/2006 : ΑΕΛ - Ολυμπιακός 0-1

Share:

No comments:

Post a Comment

Βαθμολογια SL2 2023-24

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Προσφατα δημοφιλη

αρχειο αναρτησεων