2008-09 : Κύπελλο Ελλάδας : Παναιτωλικός - ΑΕΛ 0-2

Γ' γύρος : Παναιτωλικός - ΑΕΛ 0-2 

29 Οκτωβρίου 2008 

Σκόρερ: 77', 80' Πάρα

Παναιτωλικός: Μπαμπανιώτης, Γκόλιας, Καλοκαίρης, Χαραλαμπάκης, Θεοδοσιάδης, Μουμίν, Δέντσας (83’ Κουτσουρές), Χρυσάφης, Ντελγκάδο (87’ Νάκος), Μανίκας (72’ Πάβελα), Ζουρούδης.

ΑΕΛ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Κοτσόλης, Κώτσιος, Νταμπίζας, Κατσιαρός, Βέμπερ, Ιγκλέσιας, Σαρμιέντο (85’ Κυριακίδης Η.), Φωτάκης, Πάρα (89’ Λαμπρόπουλος), Τσίγκας (57’ Σολάνο), Ζουράφσκι.

Διαιτητής: Μάκης Γερμανάκος (Αθηνών)
Επόπτες: Χρήστος Γενναίος (Αθηνών), Κωνσταντίνος Παπαχαραλάμπους (Αθηνών)
4ος: Παναγιώτης Καραγκούνιας (Αχαΐας)
Παρατηρητής: Γεράσιμος Μαζαράκης (Κεφαλληνίας)

Γήπεδο: Παναιτωλικού

 Αν και τις δύο ομάδες χωρίζουν 2 κατηγορίες, ο Παναιτωλικός αποδείχθηκε "σκληρό καρύδι" για τους "βυσσινί", με την ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη να παίρνει την πρόκριση στους "16" του θεσμού με δύο τέρματα του Πάρα στο δεύτερο ημίχρονο, μέσα σε τρία λεπτά. Η αναμέτρηση ξεκίνησε με τους γηπεδούχους να έχουν τον πρώτο λόγο στον αγωνιστικό χώρο. Ωστόσο στις λιγοστές ευκαιρίες που δημιούργησαν δεν κατάφεραν να νικήσουν τον Κοτσόλη, που στο 11' με εντυπωσιακή επέμβαση είπε "όχι" στην απευθείας εκτέλεση φάουλ του Χρυσάφη. Η Λάρισα άργησε να βρει ρυθμό στο παιχνίδι της ωστόσο μέσα σε ένα δίλεπτο ξόδεψε τρεις σημαντικές ευκαιρίες προκειμένου να πάρει το προβάδισμα. Συγκεκριμένα, ο Μπαμπανιώτης απομάκρυνε σε κόρνερ ένα καλό διαγώνιο σουτ του Φωτάκη στο 36'. Ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ ανέλαβε την εκτέλεσή του και ο Ιγκλέσιας πήρε την κεφαλιά, με τον Έλληνα τερματοφύλακα να απομακρύνει εκ νέου σε κόρνερ. Μία φάση από την οποία προήλθε η σπουδαιότερη ευκαιρία του πρώτου μέρους, με τον Νταμπίζα να παρακολουθεί την κεφαλιά του να σταματά στο οριζόντιο δοκάρι του τερματοφύλακα των γηπεδούχων. Στην επανάληψη, τα πρώτα δεκαπέντε λεπτά "καταναλώθηκαν" σε παιχνίδι κέντρου από τους 22 ποδοσφαιριστές με τις φάσεις να... απουσιάζουν μπροστά από τις δύο εστίες. Ωστόσο η κίνηση Μαρίνου Ουζουνίδη να βάλει τον Σολάνο στη θέση του Τσίγκα στο 57'αποδείχθηκε ευεργετική, καθώς από σέντρα του ποδοσφαιριστή της Λάρισας ο Πάρα στο 77' έλυσε το "γόρδιο δεσμό", δίνοντας το προβάδισμα στους Θεσσαλούς με 1-0. Και μόλις τρία λεπτά αργότερα η πρόκριση κλείδωσε υπέρ των φιλοξενούμενων, με τον Πάρα να πετυχαίνει το δεύτερο τέρμα του στην αναμέτρηση, ύστερα από εξαιρετικό συνδυασμό με τον Ζουράφσκι, σημειώνοντας το τελικό 2-0.










Κύπελλο 2008-09


Στην 67η διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδας, για την περίοδο 2008-09, ξεκίνησαν συνολικά 70 ομάδες (16 Α' Εθνικής, 18 Β' Εθνικής και 36 Γ' Εθνικής κατηγορίας). Διεξήχθη σε 7 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού.

Μεγαλύτερη έκπληξη της διοργάνωσης υπήρξε η πρόκριση του Πανσερραϊκού επί του Παναθηναϊκού στην προημιτελική φάση, όταν μετά το 0-0 των Σερρών η φιλοξενούμενη ομάδα πέτυχε μεγάλη νίκη - πρόκριση με σκορ 3-2 στο Ολυμπιακό Στάδιο. Οι πιο αμφίρροπες αναμετρήσεις των προκριματικών φάσεων ήταν τα ντέρμπι του ΠΑΟΚ, αρχικά με τον Άρη, όταν μετά από δύο στείρες ισοπαλίες ο «Δικέφαλος» προκρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, για να αποκλειστεί στη συνέχεια από τον Ολυμπιακό (νίκη 1-0 στην Τούμπα και ήττα 2-0 μετά από παράταση στο Στάδιο Καραϊσκάκη).

Ο Ολυμπιακός έφτασε ως τον τελικό της διοργάνωσης, και για τρίτη φορά εντός της τρέχουσας δεκαετίας, αντίπαλός του ήταν η ΑΕΚ, η οποία γνώρισε αρκετές δυσκολίες στο δρόμο της προς τον τελικό, αποκλείοντας τον Ηλυσιακό στην παράταση, την Κέρκυρα με ένα γκολ στο τελευταίο λεπτό του αγώνα και την Ξάνθη με τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ.

Ο τελικός έγινε μετά από 7 χρόνια και με τους ίδιους αντιπάλους στο Ολυμπιακό Στάδιο (έδρα της ΑΕΚ τη φορά αυτή σε αντίθεση με το 2002), τον οποίο μάλιστα τίμησε με την παρουσία του, επίσης μετά από 7 χρόνια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (τη φορά αυτή ο Κάρολος Παπούλιας), ο οποίος χαιρέτισε προσωπικά και τις δύο ομάδες κατά την έναρξη του αγώνα και απένειμε το τρόπαιο στους ποδοσφαιριστές της νικήτριας ομάδας.

Ο αγώνας υπήρξε ένας από τους πιο δραματικούς της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, με πολλές εναλλαγές συναισθημάτων και ιδιαίτερη τροπή. Η ΑΕΚ προηγήθηκε με δύο γκολ ήδη πριν τη συμπλήρωση του πρώτου δεκάλεπτου, ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο πέτυχε γρήγορα τέρμα και έπειτα ισοφάρισε, η ΑΕΚ πήρε εκ νέου το προβάδισμα με γκολ στο 90', κι ενώ διαφαινόταν ότι θα είναι η νικήτρια, οι «ερυθρόλευκοι» έστειλαν το ματς στην παράταση με γκολ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων.

Λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 4-3, όμως σε ελάχιστα λεπτά έμεινε με 9 ποδοσφαιριστές λόγω δύο απανωτών αποβολών. Αυτό βοήθησε την ΑΕΚ να ισοφαρίσει γρήγορα στην επανάληψη σε 4-4 και να οδηγήσει τελικά τον αγώνα στα πέναλτι. Εκεί μετά από μία ψυχοφθόρα διαδικασία κι ενώ σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές αμφοτέρων των ομάδων εκτέλεσαν από δύο φορές (συνολικά 34 σουτ), ο Ολυμπιακός κατέκτησε τελικά τη νίκη με σκορ 15-14 (σύνολο 19-18).

Με την επιτυχία του αυτή ο Ολυμπιακός έφτασε και στην κατάκτηση του 4ου νταμπλ την τότε τελευταία πενταετία, ενώ παράλληλα κατακτούσε το τρόπαιο για πρώτη φορά στα πέναλτι (νωρίτερα είχε 3 ήττες σ' αυτή τη διαδικασία, το 1974, 1976 και 1988). Για τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς ήταν ο τελευταίος αγώνας της καριέρας του (κατέκτησε 5 κύπελλα σε 8 παρουσίες σε τελικούς). Αντίθετα ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Παντελής Καφές απέτυχε να κερδίσει το κύπελλο και με μία τρίτη ομάδα της καριέρας του (προηγήθηκαν ο ΠΑΟΚ το 2001 και 2003 και ο Ολυμπιακός το 2005 και 2006).

Οι αγώνες της ΑΕΛ για το θεσμό του κυπέλλου:

Γ' γύρος : 29/10/2008 : Παναιτωλικός - ΑΕΛ 0-2
Δ' γύρος : 21/1/2009 : Πανσερραϊκός - ΑΕΛ 1-0


Share:

No comments:

Post a Comment

Βαθμολογια SL2 2023-24

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Προσφατα δημοφιλη

αρχειο αναρτησεων